Deel 2 - Toegankelijkheid in de praktijk


Testen van toegankelijkheidsproblemen

Scroll down icon

Scrol naar beneden

Een van de eerste stappen bij het bouwen van een toegankelijke website is het inventariseren van je huidige toegankelijkheidsniveau. Dit kun je doen door de testen. Het testen kan op verschillende manieren. Grofweg kun je kiezen uit geautomatiseerd testen, handmatig testen of een uitgekiende mix van de twee.

Een goede geautomatiseerde testoplossing bespaart tijd en middelen, doordat je het vinden van toegankelijkheidsproblemen stroomlijnt en daarnaast houd je de voortgang bij en verdeel je de taken binnen je organisatie. Maar zelfs de beste geautomatiseerde testoplossing kan niet elk toegankelijkheidsprobleem oplossen. Sommige dingen kunnen nu eenmaal alleen met de hand worden getest, zoals navigatie met alleen een keyboard of hoe goed je site werkt met verschillende hulptechnologieën. Maar handmatig testen kost veel tijd en kan het beste worden gedaan door een specialist op het gebied van toegankelijkheid. Een mengvorm tussen geautomatiseerd testen en handmatig testen is daarom vaak de beste oplossing. Zo kun je profiteren van de voordelen van zowel geautomatiseerd als handmatig testen en kun je je aanpak afstellen op het kennisniveau van je team.

Icon of a hand and a checkmark

Handmatig testen: Voordelen

Spoort problemen op die geautomatiseerde tools over het hoofd zien

Icon of a hand a cross

Handmatig testen: Nadelen

Arbeidsintensief en je hebt vaak een toegankelijkheidsspecialist nodig

Icon of a gear and a checkmark

Geautomatiseerd testen: Voordelen

Spaart tijd en de moeite van het doornemen van de programmeercode. Beter geschikt om terugkerende problemen aan te pakken

Icon of a gear and a cross

Geautomatiseerd testen: Nadelen

Spoort niet alle problemen op die nodig zijn voor WCAG-compliance

Gebruikerstesten voor mensen met een beperking

Een heel effectieve manier om je website te controleren op toegankelijkheidsproblemen is om een groep mensen met verschillende beperkingen je website te laten gebruiken terwijl jij feedback verzamelt. Onthoud daarbij dat de feedback van één persoon met een beperking niet direct overeenkomt met die van alle mensen met beperkingen. Mensen met een beperking weten niet noodzakelijk hoe andere mensen met diezelfde beperking een website zullen ervaren. Het is ook niet gezegd dat ze genoeg weten van andere beperkingen om je nuttige feedback te geven over andere toegankelijkheidsproblemen.

Zorg dus dat je goed begrijpt hoe verschillend de beperkingen zijn waar je op test. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je testers hulptechnologieën nodig hebben die jij moet regelen. Zoals bij alle gebruikerstesten moet je daarnaast zorgen voor een prettige en rustige omgeving die is voorzien van alle testmaterialen die nodig kunnen zijn.