Deel 2 -

Toegankelijkheid in de praktijk


Verbeter je SEO door je website toegankelijker te maken

Scroll down icon

Scrol naar beneden

De best practices voor SEO en online toegankelijkheid overlappen voor een groot deel. Als je online toegankelijkheid slim aanpakt, kun je je website gelijk beter vindbaar maken, zonder dubbel werk te hoeven doen.

Zoekmachines zijn in zoverre ‘blind’ dat ze geen afbeeldingen, videocontent of JavaScript kunnen zien. Als de content van je webpagina’s mechanisch verwerkt en getoond kan worden, is dat een groot voordeel voor zoekmachines en tegelijk voor gebruikers van hulptechnologieën.

Je kunt je website toegankelijker maken en meteen je SEO een boost geven door de volgende best practices voor toegankelijkheid op te nemen in je SEO-beleid:

1. Pagina’s met een duidelijke titel

De paginatitel is voor SEO het belangrijkste element op de pagina. De titel van je pagina moet de inhoud dan ook zo goed mogelijk beschrijven, relevante zoekwoorden bevatten, en voor elke pagina uniek zijn. De paginatitel is ook het eerste wat een schermlezer voorleest aan de gebruiker. Ook daarom moet de paginatitel duidelijk beschrijven wat de gebruiker qua inhoud kan verwachten.

2. Content dat op een lezersvriendelijke manier is geordend

Koppen moeten niet alleen visueel opgemaakt worden als titel, maar ze moeten ook in de code als kop gemarkeerd worden. Op die manier kunnen ook zoekmachine ze herkennen als koppen. Elke pagina moet een H1-kop hebben. Dit is het belangrijkste niveau en daarom moet in die kop de belangrijkste zoekwoorden zijn opgenomen. Om de pagina makkelijker leesbaar te maken, kun je de content opdelen met H2-tussenkopjes, die ideaal gezien ook zoekwoorden bevatten. Zo maak je het voor zowel zoekmachines als mensen die hulptechnologieën gebruiken makkelijker om een overzicht van de pagina te krijgen.

3. Informatieve afbeeldingen

Alternatieve teksten of alt-teksten zijn oorspronkelijk geïntroduceerd als een alternatief voor gebruikers die een afbeelding niet kunnen zien, bijvoorbeeld door een slechte internetverbinding of door een visuele beperking. Maar ook zoekmachines gebruiken de alt-teksten om te begrijpen wat er op de afbeelding staat en wat de functie van die afbeelding is. De alt-tekst moet dus een korte beschrijving geven over de inhoud van de afbeelding. Zorg er wel voor dat deze beschrijving alleen belangrijke zoekwoorden bevat als ze in de context van de afbeelding passen.

4. Inhoudelijke links

De tekst van een link of ‘anchor text’ moet duidelijk beschrijven waar die link heen leidt. Algemene linkteksten, zoals ‘Klik hier’ of ‘Meer informatie’, geven gebruikers én zoekmachines geen informatie over de pagina waar de link heen wijst. Dit geldt ook voor bezoekers die een schermlezer gebruiken en een overzicht van een pagina proberen te krijgen. Zij genereren vaak een lijst met links of gebruiken de Tab-toets om van de ene naar de andere link te springen. Daarom is het belangrijk dat de linktekst ook buiten de context duidelijk en beschrijvend is.

‘Klik hier’ of ‘Meer informatie’ = slechte linktekst
‘Lees meer over SEO en toegankelijkheid in deze blog.’ = goede linktekst

5. Makkelijke navigatie

Als je de gebruiker doorstuurt naar een bepaald deel van website of element op de pagina, zorg dan dat alle gebruikers die verwijzing kunnen gebruiken. Een schermlezer leest alle content op voor de gebruiker in één lange zin. Het design, de lay-out en eventuele kolommen of kaders vallen daarbij weg. Daarom is het aan te raden om verwijzingen te gebruiken die afhankelijk zijn van visuele elementen. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Meer informatie vindt u in het kader rechts.’ Maar geef daarvoor in de plaats duidelijke aanwijzingen: ‘Meer informatie vindt u in het kader rechts met de kop “Informatie over…”’ Ook zoekmachines begrijpen richtingen niet, dus je wint er ook op SEO-vlak niets mee om een tekstkader ‘het kader rechts’ te noemen. Gebruik liever beschrijvende woorden en leg uit waar je naar verwijst.