Deel 1 - Toegankelijkheid: een introductie


Waarom verdient online toegankelijkheid de eerste plek?

Scroll down icon

Scrol naar beneden

Of je nu al langer bezig bent met online toegankelijkheid of het allemaal nieuw voor je is: het lijdt geen twijfel dat dit onderwerp niet meer onder ‘nice to have’ valt, maar een must-have is.

Hieronder vind je de belangrijkste redenen dat toegankelijkheid de prioriteit verdient.

1,5 miljard

Naar schatting drie keer zoveel ouderen (1,5 miljard) in 2050

De bevolking wordt gemiddeld steeds ouder. Daardoor zullen tegen 2050 relatief meer mensen moeite hebben met informatie vinden op internet, want na het 65e levensjaar gaan de cognitieve vaardigheden achteruit. Maar in de VS bijvoorbeeld beschikken babyboomers over twee derde van het besteedbaar inkomen, blijkt uit een rapport van Forrester¹. Het kan dus een kostbare zaak zijn om deze doelgroep over het hoofd te zien.

1. Forrester Research, Inc., The Billion-Customer Opportunity: Digital Accessibility, June 21, 2018

Steeds meer wet- en regelgeving – en rechtszaken – over online toegankelijkheid

In 2020 nam in de VS het aantal rechtszaken waarbij er een beroep gedaan werd op de Americans with Disabilities Act toe met 23 procent, en die trend zet door. De wetgeving is bezig met een inhaalslag op het gebied van online technologie. Daarmee zal ook de regelgeving rond toegankelijkheid en bedrijven worden aangescherpt. In Europa vereist de Europese toegankelijkheidswet dat private ondernemingen die handelen in essentieel geachte producten en diensten, zoals computers, bankdiensten, webshops en apps, zich houden aan toegankelijkheidseisen. Alle EU-lidstaten moeten deze toegankelijkheidseisen uiterlijk juli 2025 in hun landelijke wetgeving opnemen.

+0%

In 2020 nam in de VS het aantal rechtszaken waarbij er een beroep gedaan werd op de Americans with Disabilities Act toe met 23 procent

De vraag naar een perfecte online ervaring neemt toe

Als gevolg van de nieuwe page experience update van Google heeft de online ervaring die je biedt direct impact op je positie in de zoekresultaten. Google heeft de Core Web Vitals gelanceerd, een drietal nieuwe metrics die aantonen hoe gebruikers de snelheid, responsiveness en visuele stabiliteit van een website ervaren. Dat betekent dat de focus meer op gebruikersvriendelijkheid komt te liggen. En in de basis draait de gebruikerservaring om inclusiviteit en toegankelijkheid. Ga dus snel aan de slag met de update met onze checklist voor de voorbereiding op Google’s pagina-ervaring-update.

Wat zijn de zakelijke voordelen van designen en ontwikkelen van toegankelijkheid?

Je website toegankelijk maken heeft meerdere voordelen die verder gaan dan alleen compliance op het gebied van toegankelijkheidswetgeving.

Een positief merkimago

Volgens een onderzoek door Accenture in 2018 koopt ruim de helft van de jongere millennials (21-27 jaar) liever bij winkels die overtuigend zeggen waarde te hechten aan inclusiviteit en diversiteit van leeftijd, gender, afkomst en beperkingen. Dat geldt ook voor de potentiële toekomstige werknemers van je bedrijf, die meer loyaliteit voelen tegenover een maatschappelijk verantwoorde werkgever. Dit gaat zelfs zover dat 64 procent van de millennials niet wil werken voor een bedrijf zonder sterk beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bewuste consumenten en werknemers verwachten overtuigende maatschappelijke betrokkenheid, dus met alleen een ‘quick fix’ zoals een eenmalige marketingcampagne of toegankelijkheidsoverlays ben je er niet.

Meer klanten

Wereldwijd hebben 1,85 miljard mensen een beperking. Familie en vrienden van mensen met een beperking tellen nog eens 3,4 miljard mensen. De markt die je kunt aanboren met een toegankelijke online ervaring is dus groter dan de bevolking van China. Volgens het Click-Away Pound Report 2016 koopt 80 procent van de mensen met een beperking liever bij een duurdere webshop dan een webshop die niet tot nauwelijks toegankelijk is. En bijna driekwart van de mensen met een beperking klikt direct weg als ze op een niet-toegankelijke website terechtkomen. Als je van online toegankelijkheid een prioriteit maakt, win je dus de loyaliteit van een grote groep klanten.

1,85 miljard

mensen een beperking

3,4 miljard

vrienden en familie van mensen met een handicap wereldwijd

Een betere positie in de zoekresultaten

Door websites te ontwikkelen en code te schrijven met het oog op toegankelijkheid doe je meer dan alleen informatie beschikbaar stellen voor al je gebruikers. Je doet er ook je webdevelopmentteam een plezier mee. Jullie profiteren niet alleen van eenvoudiger websiteonderhoud en sneller ladende pagina’s, maar ook van betere samenwerking tussen verschillende devices en een flinke boost voor de SEO.